Kerstmis in Ghana! - Reisverslag uit Walewale, Ghana van Tosca Terra - WaarBenJij.nu Kerstmis in Ghana! - Reisverslag uit Walewale, Ghana van Tosca Terra - WaarBenJij.nu

Kerstmis in Ghana!

Door: Tosca

Blijf op de hoogte en volg Tosca

08 Januari 2010 | Ghana, Walewale

Dag lieve iedereen,
allereerst een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!
Heel raar om hier met nieuwjaar en kerst te zijn, het is allemaal een beetje langs me heengegaan.
Met de kerst zijn mijn ouders en zussen uit nederland overgekomen en hebben we een super reis door Ghana gemaakt.
Heb ze eerst in Accra opgehaald waar we een heerlijke traditionele emotionele hereniging hadden, daarna vanuit Accra helemaal langs het oosten via de volta regio omhoog gereisd naar Walewale waar we kerst hebben gevierd bij mijn gastgezin.

Kerst was over the top, moesten natuurlijk mee naar de kerk waar iedereen helemaal mooi opgedoft was een zee van kleuren en nog meer gedans, gezing en op knie vallende emotionele uitbarstingen dan normaal.
2e kerstdag zat ik terwijl jullie door de sneeuw aan het ploeteren waren te kijken vanuit het zwembad van Mole national parc naar badende olifanten en probeerde bavianen mijn hotelkamer binnen te breken.
'S avonds zagen we bij de badplaats 2 olifanten en besloten het park in te gaan,
Daar aangekomen waren de olifanten al weer verdwenen en wij onze auto uit op zoek naar de olifant!
Je moest echt over takken klauteren boven riviertjes waarvan je gewoon weet dat er krokidillen in zitten, stond ik in het midden van een tak hoorde ik ineens een plons naast me voet, volgens de gids was het just a big fish want durfde me echt niet meer te bewegen. Jaja big fish amehoela bleek achteraf gewoon een dikke vette krokodil te zijn.
Maar met 2 benen naar de overkant gehaald waar we bijna tegen de olifant op botste.
Stond echt heel dicht bij en wij als stomme toeristen gewoon foto's blijven maken totdat de olifant beetje neidig werd en op ons af kwam lopen met wapperende oren en slurf omhoog, zelfs de gids kreeg het een beetje benauwd en we moesten achter hem langs maken dat we weg kwamen terwijl de gids hem afleide.
Iedereen scheet het in zijn broek maar terug in de auto hadden ze allemaal de grootste praatjes.
De laatste dagen van de vakantie hebben we aan het strand in Cape coast doorgebracht. Daar nieuwjaar gevierd en een echte nieuwjaarsduik gemaakt!
We hebben zo ontzettend veel gedaan en gezien dat het echt moeilijk is voortestellen dat we dat allemaal in maar 2 weken tijd hebben gedaan.

Nu weer heel alleen terug in Walewale, het is wel weer even wennen maar heb het hier toch goed naar me zin.
Heb hier nu echt mijn eigen plekje en mijn ritme gevonden.

Half 6 gaat mijn wekker en staat er een ontbijtje voor ons klaar.
Daarna is het ongeveer een half uur lopen naar mijn school. Zorg altijd dat ik ruim optijd van huis weg ga omdat iedereen maar dan ook iedereen die je onderweg tegenkomt een praatje met je wilt maken zodat we altijd maar net op tijd op school aan komen.
School begint om kwart voor 8 maar omdat ze het hier serieus koud hebben 's ochtends en dan niet hun bed uit willen komen, komen de meeste kinderen rond 9 uur aanzetten, nog steeds in dikke winterjassen en soms zelfs met een muts op.

Heb besloten om het voorlopig lekker bij het knutsellen te laten want om al die kinderen te gaan leren lezen en schrijven lukt me toch niet meer in de paar weken dat ik over heb en weet echt niet waar ik zou moet beginnen. De kinderen vinden het knutsellen ook geweldig en ik haal er zelf veel meer voldoening uit. Mijn ouders hebben weer kilo's glitters en glimmers vanuit Nederland mee genomen dus ik kan weer even vooruit.
De kinderen zijn nog steeds helemaal gek op glitters, ze hebben nu eindelijk door dat ze eerst lijm moeten smeren voordat ze iets kunnen opplakken, daarmee hebben ze ook gelijk door dat als ze eerst lijm op hun voorhoofd smeren en dan pas de glitters deze ook veel langer blijven zitten. Arme ouders...

School duurt tot 2 uur en dan meestal terug naar het huis waar we of met de kinderen nog wat spelletjes spelen, ze zijn helemaal gek op belleblaas, of we gaan een film kijken.
Zijn hier in het dorp nu ook wat nieuwe vrijwilligers gekomen waar we 's avonds wel eens wat mee gaan drinken en in de weekenden mee rondreizen dus dat is gezellig.

Verder is hier vrij weinig te doen. Lig meestal rond 9 uur al helemaal bek af in mijn bedje want hoewel de kinderen allemaal even lief zijn, zuigen ze alle energie uit je op.
Heb mijn bed toch maar naar de grond verhuisd want als je op dat zelfgemaakte bed van hun ligt lijkt het net of je een hobbelbaan afgaat en wordt je helemaal in kronkels wakker.

Maar nog maar een paar weken en dan lig ik weer lekker in mijn eigen bedje!

Heel veel dikke knuffels vanuit Ghana!

• 10 Januari 2010 - 13:56

Robin:

2011 Nieuwjaarsduik @ Zandvoort ;)
    Kus xxx

• 10 Januari 2010 - 19:19

J.van Riet:

Een heel fijn 2010 toegewenst, Tosca! Je hebt vast wel een jaar nodig om alle indrukken te verwerken.
    Probeer nog even heel te blijven: niet opgehapt te worden door een krokodil en niet geplet te worden door een olifant.
    Als het weer niet omslaat, ligt er misschien nog wel sneeuw als je terugkomt!
    Groet van je oud-mentor.